3 mrt 2022

Moet een elektrische wagen even vaak onderhouden worden? En wat met de prijs?

De hogere kostprijs van een elektrisch voertuig (EV) is één van de voornaamste redenen waarom mensen voorlopig met veel twijfels zitten om al dan niet over te schakelen op elektrisch rijden. Als tegenargument vertellen voorstanders vaak dat u moet rekening houden met de totaalkost, inclusief onderhoud of inspectie. Iets wat bij een EV goedkoper zou moeten zijn. Dit wordt echter door verschillende onderzoeken weerlegd, dus hoe zit het juist? We zetten het even op een rijtje voor u.

Traditioneel versus elektrisch

Eerst en vooral moeten we de huidige vergelijking tussen wagens op meer traditionele brandstof en elektrische auto’s of hybrides nuanceren. Het is niet zomaar een vast feit dat het ene altijd duurder of goedkoper is dan het andere. Bijvoorbeeld, algemene kennis over e-wagens kan op diverse plaatsen nog eerder beperkt zijn, terwijl de techniek ook constant evolueert.

Ontbrekende kennis van EV’s zorgt voor langere werktijden aan de wagen tijdens onderhoud en daarom loopt de arbeidskost soms op. Bij E-Powercars kunnen we echter een efficiënte reparatie van uw defect garanderen. Onze experten scholen zich constant bij om up-to-date te blijven.

De prijs voor onderhoud van EV’s ligt algemeen lager dan onderhoud van wagens op traditionele brandstof.

Minder onderdelen, minder kosten

Een EV heeft slechts drie belangrijke basisonderdelen: de elektrische motor, een omvormer en het accupakket. Een benzine- of dieselmotor daarentegen bestaat uit veel meer onderdelen dan een elektromotor. Al deze onderdelen zijn gevoelig aan slijtage en onderhoud. Een elektrische variant is in vergelijking zeer eenvoudig van opbouw en daarom zo goed als vrij van onderhoud.

Het regeneratief remsysteem bij hybridewagens en elektrische wagens zorgt er ook voor dat er geen energie onnodig verloren gaat tijden het remmen. De bespaarde energie wordt terug opgeslagen in de accu. Door deze vorm van regeneratief remmen worden de remmen minder belast en is er dus ook minder onderhoud nodig aan een elektrisch voertuig.

Zware batterij zorgt voor druk op banden

De banden krijgen het daarentegen wel zwaarder te verduren door het gewicht van de batterij. Die zorgt ervoor dat de wagen heel wat meer weegt dan een wagen met een brandstofmotor. Daarom moeten de banden van uw e-wagen ook sneller vervangen worden.

Algemeen mag u er dus van uit gaan dat het onderhoud of de inspectie van een elektrische wagen goedkoper zou moeten zijn dan bij een traditionele brandstofwagen, zeker als er voldoende technische kennis aanwezig is.