Zo ga je stressloos op reis met een elektrische wagen

06.06.2023

In dit artikel bekijken we hoe je het best op reis gaat met je elektrische wagen. We beantwoorden enkele essentiële vragen. Hoe bereid ik dit het best voor? Hoe kom je niet voor verrassingen te staan? Op vakantie proberen we tot rust te komen. Het laatste wat je wilt is stress om op tijd een goede laadpaal te vinden...

1. Plan uw route met laadstations in het achterhoofd

Één van de belangrijkste overwegingen bij het reizen met een elektrische auto is het zorgvuldig plannen van uw route, rekening houdend met oplaadstations. Maak gebruik van websites en smartphone apps om oplaadpunten langs je reis te identificeren. Een handige app hiervoor is Chargemap. Zorg ervoor dat de gekozen laadstations compatibel zijn met uw wagen en controleer hun beschikbaarheid en laadsnelheid om onverwachte vertragingen te voorkomen.

2. Bereid uw batterij voor

Extreme temperaturen kunnen de prestaties en het bereik van uw elektrische voertuig beïnvloeden. Om een optimale actieradius en levensduur van de batterij te garanderen, is het aanbevolen om de batterij van uw auto voor te bereiden voordat u op reis gaat. Gebruik de app van uw auto of de infrastructuur van uw laadstation om uw wagen en batterij voor te verwarmen of af te koelen terwijl u nog steeds bent aangesloten op een stroombron.

3. Controleer uw batterijbereik, duhh

Om angst en stress tijdens uw reis te minimaliseren, houdt u uw batterijbereik best goed in de gaten. Elektrische voertuigen geven nauwkeurige schattingen van het bereik, dus plan uw stops om ervoor te zorgen dat u niet zonder batterij komt te zitten. Zorg voor een buffer door vroegtijdig bij laadpunten te stoppen, in plaats van uw auto tot het uiterste te drijven. Persoonlijk laat ik mijn batterij nooit onder 15% gaan. 

4. Maak gebruik van oplaadmogelijkheden op uw bestemming

Dit is iets dat je steeds in het achterhoofd moet houden. Veel bestemmingen zoals hotels, restaurants en winkelcentra, bieden oplaadmogelijkheden aan. Dit moet één van de doorwegende criteria zijn als je een beslissing maakt naar waar te gaan. Door gebruik te maken van oplaadmogelijkheden op bestemmingen kunt u het bereik vergroten terwijl u geniet van uw activiteiten. Zo verliest u minder tijd aan opladen tijdens uw reis.

5. Gebruik regeneratief remmen

Elektrische auto's beschikken vaak over regeneratief remmen, dat kinetische energie omzet in opgeslagen elektriciteit wanneer u vertraagt of remt. Profiteer van deze functie door uw rijstijl aan te passen om de energieterugwinning te maximaliseren. Soepel optrekken en afremmen kan de actieradius en efficiëntie van uw auto aanzienlijk vergroten.

6. Strategische stops inplannen

Dit gaat een beetje hand in hand met nummer 1. Het opladen van een elektrische auto kost meer tijd dan het tanken van een benzineauto. Houd bij het plannen van uw reis rekening met langere stops bij oplaadstations. Gebruik deze tijd om te ontspannen, te eten of om attracties in de buurt te verkennen. Een goed geplande route helpt u deze oplaadpauzes optimaal te benutten en ze om te zetten in aangename momenten tijdens uw reis.

7. Blijf op de hoogte en pas je aan

De infrastructuur voor het opladen van EV's evolueert voortdurend. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe oplaadstations en software-updates voor uw voertuig. Houd uw oplaadadapters en kabels georganiseerd en wees voorbereid op verschillende oplaadscenario's. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zullen u helpen om onverwachte uitdagingen het hoofd te bieden en uw reis stressvrij te maken.