Waarom blijft de Porsche Taycan de meest gewilde wagen voor succesvolle ondernemers?

16.01.2024

In een wereld waarin ondernemerschap synoniem staat voor innovatie, is de keuze van een bedrijfswagen meer dan alleen een rit van A naar B. De Porsche Taycan domineert niet alleen de wegen, maar het is ook het perfecte metgezel voor de ondernemers die de status quo willen uitdagen.

De Porsche Taycan blijft de beste EV in het elektrische autolandschap

In 2019 zette de Porsche Taycan de autowereld op zijn kop door de verwachtingen van elektrische auto's en de aanpassingen van traditionele fabrikanten aan de EV-revolutie uit te dagen. Het was niet zomaar een elektrische auto; het was een Porsche in alle opzichten, van rijervaring tot uitstraling.

Nu, als een ongekend succes voor het merk, biedt de Taycan een scala aan aandrijfopties en drie carrosserievarianten. Van het instapmodel tot de topvariant Turbo S, er is bijna voor elk wat wils, hoewel de rijervaring niet evenredig verbetert met de prijsstijgingen.

Zoals te verwachten van Porsche, zijn Taycans uitmuntend gebouwd, deskundig ontworpen en 'geruststellend' prijzig. De evolutie van elektrische voertuigtechnologie legt echter druk op hun efficiëntie en actieradius in vergelijking met opkomende concurrenten. Hoewel Duitse rivalen in de mix zitten, zijn het vooral nieuwkomers zoals Tesla, Lotus en Polestar die een potentiële uitdaging vormen. Maar Porsche heeft merkimago als geen ander. Je weet dat als je één koopt, je zeker een goede aankoop hebt gedaan.

Koop je Porsche Taycan niet nieuw, tenzij je een arm en een been wilt kwijt zijn...

De Taycan maakte zijn debuut op de Frankfurt Motor Show van 2019 als Porsche's eerste volledig elektrische auto. Met zijn vierdeurs coupé-achtige uiterlijk rust hij op een nieuw batterij-elektrisch platform dat ook de Audi e-Tron GT ondersteunt.

Uiteraard hangt er aan de Taycan een stevig prijskaartje, zowel voor kopers als voor Porsche, dat miljarden heeft geïnvesteerd in elektromobiliteit en nieuwe elektrische modellen, waaronder de Boxster, Macan en Cayenne. De Taycan dient als showcase voor Porsche's elektrische toekomst en een kans om een deel van de investeringen terug te verdienen.

De prijzen voor nieuwe Taycans zijn niet van de poes. Het instapmodel begint nu bij €97.433, terwijl de Turbo S de top van het assortiment vormt met een prijs van €205.999. Je bent veel beter om een jonge tweedehands Porsche Taycan te kopen. Van het moment dat een Taycan nieuw uit de dealer rijdt, is hij al 15% van zijn waarde verloren. Taycan prijzen op de tweedehandsmarkt zijn bovendien erg gedaald, waardoor je een mooi uitgerust Taycan kan vinden voor rond de €70.000.

Help! Welke Taycan variant past het best bij mij?

Het basismodel is verre van standaard, maar de 4S biedt een indrukwekkende balans tussen prestaties en efficiëntie. Hoewel de Turbo en Turbo S versies indrukwekkende prestaties leveren, maken hun buitenaardse snelheden weinig verschil in dagelijks gebruik.

De basis Taycan en 4S-modellen hebben een standaard 71,1 kWh batterij, op te waarderen naar de Performance Battery Plus-optie voor een geschat bereik van 300 mijl. Modellen met het grotere batterijpakket kunnen een super snelle, 270 kW pieklaadsnelheid bereiken. Dit wordt zeker gewaardeerd als je een drukbezet persoon bent. Welke ondernemer is dat nu niet? ;)

Voor extra praktisch nut biedt de Taycan Cross Turismo een estate body style met een laadruimte van 446 liter. De Sport Turismo zit tussen de standaard Taycan en het Cross-model.

Voor de fiscaliteit is hij alvast goedgekeurd

In België kan de Porsche Taycan profiteren van gunstige fiscale maatregelen voor elektrische voertuigen. Ondernemers en bedrijven kunnen genieten van vrijwel 0 euro belastingen op inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting.

 Bovendien zijn elektrische bedrijfswagens vrijgesteld van het voordeel alle aard (VAA), wat resulteert in een aanzienlijk belastingvoordeel voor de bestuurder. Deze fiscale incentives maken de Taycan niet alleen aantrekkelijk vanuit een prestatieperspectief maar ook vanuit financieel oogpunt voor Belgische ondernemers.

Conclusie

Hoewel de Taycan niet perfect is, met een kleinere bagageruimte, enkele optionele functies die standaard zouden moeten zijn, en een beperkte ruimte op de achterbank, blijft het een van de beste vierdeurs sportwagens die je kunt kopen - elektrisch of anderszins. Als je luxe, betrouwbaarheid en uitstraling op prijs stelt, is dit de ideale match voor jou.

Twijfel je over welke Porsche Taycan variant je het best zou kopen? Of je hebt vragen over het elektrisch verhaal van de wagen (opladen, batterij, rijbereik etc.). Kom gerust langs bij ons in de showroom en we leggen je het met veel plezier uit!