28 sep 2022

Meer rijbereik voor jouw elektrische wagen met deze tips!
5 tips om het rijbereik van jouw elektrische wagen te verhogen in de winter.

Stel je hebt een Audi E-tron 55 met een bereik van 350 kilometer. Bij koud weer zal dit getal dalen naar maar liefst 300 kilometer. De lithium-ion-batterij in je wagen kan niet zo goed tegen de koude. Sommige modellen zijn beter bestand tegen de koude dan de andere. Maar veel van de batterijen in deze wagens worden door dezelfde producent geleverd. Wij zeggen altijd tegen de klanten dat de capaciteit in het algemeen ongeveer een 30% kan afnemen. Wij geven jou 5 tips waarmee je de actieradius van jouw wagen in de winter zo hoog mogelijk houdt.

1. Laat je gas langzaam los

Misschien wist je dit nog niet maar jouw elektrische wagen laadt op wanneer je het gaspedaal loslaat. In plaats van te remmen, kan je deze techniek toepassen om de actieradius van jouw wagen te vergroten. Het is even wennen, maar het is het wel waard. Het zijn de kleine beetjes die tellen.

 

Je elektrische auto wint energie terug als je het gaspedaal loslaat. Door het gaspedaal langzaam te lossen in plaats van te remmen om te vertragen, vergroot je de actieradius van je wagen.

2. Gebruik de cruise control

Gebruik zo veel mogelijk de cruise control. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt doordat je aan een constante snelheid rijdt. Een aansluitende tip, en deze geldt eigenlijk evenwel voor wagens op brandstof. Ga zo weinig mogelijk remmen en laat de wagen uitbollen. Opnieuw, momentum en energie behouden is de sleutel.

3. Verwarm je auto voor

Wist je dat de verwarming van jouw elektrische wagen het meeste energie eist van alle componenten? Gelukkig kan je bij veel nieuwe elektrische wagens de auto voorverwarmen, terwijl hij nog aan het laden is. Dan gebruik je minder energie om je auto warm te houden tijdens het rijden. Met de app van je auto kan je kiezen wanneer je hem voorverwarmt. Een strategisch moment om dit te doen is wellicht wanneer je opstaat. Zo is deze lekker warm wanneer je erin stapt en heb je nog eens een volle batterij. Heerlijk.

4. Rij op winterbanden

Dit spreekt voor zich. Om het energieverlies te beperken moet je maken dat je auto grip heeft op de baan. Winterbanden zijn daarvoor de oplossing. Deze banden beginnen wel pas efficiënter te worden dan zomerbanden vanaf temperaturen onder de 7 graden. Of als er ijzel of sneeuw ligt.

5. Schakel elektronica zo veel mogelijk uit

Hoe minder je de elektronica gebruikt, hoe langer de batterij mee gaat. Dit is weer iets logisch, maar je moet er gewoon aan denken. Luister eens naar de geluid van de stilte, in plaats van naar je radio. Dan kan je nog even mediteren voor je op het werk aankomt en word je niet overspoeld door informatie. Laadt je smartphone enkel thuis of op je werk op. Dit trekt veel energie van je autobatterij. Tot slot kan je jouw elektrische stoelverwarming gebruiken om het aandampen van de ruiten te vermijden. Als je dit op de hoogste stand zet en tegelijkertijd de autoverwarming op de laagste stand zet, zou dit genoeg moeten zijn. Autoverwarming verbruikt tot wel 25% meer stroom dan de elektrische stoelverwarming.