29 okt 2021

Haal binnenkort meer uit uw elektrische autobatterij

De energieprijzen fluctueerden heel wat de afgelopen maanden door internationale twisten. Iets wat u waarschijnlijk ook zal zien op uw elektriciteitsfactuur. Dacht u met een thuisbatterij de oplossing gevonden te hebben om energie in te slaan? Think again, gebruik uw elektrische wagen!

Vehicle to grid

Daarvoor moet u wel aan twee voorwaarden voldoen. Enerzijds moet uw EV of elektrisch voertuig over een speciale functie beschikken, de zogenaamde vehicle to grid-technologie. Daarnaast zal uw laadpaal ook geschikt moeten zijn. De perspectieven zijn echter eindeloos. Uw elektrische auto kan zo namelijk energie teruggeven aan het elektriciteitsnet.

Waarom het dan een betere oplossing is dan een thuisbatterij? Wel, de opslagcapaciteit van uw elektrische auto kan bij bepaalde modellen oplopen tot 120 kWh, meer dan het tienvoudige van een gemiddelde thuisbatterij. Gemiddeld beschikt een elektrisch voertuig wel ‘slechts’ over een batterij van 40 tot 50 kWh. Maar het blijft een aantrekkelijk idee of niet?

Surplus volledig voor u

Zo kun je op piekmomenten energie tappen van uw elektrische wagen, terwijl hij ’s nachts in oplaadmodus aan een goedkoper tarief terug op full capacity komt. Zodoende rijd je de volgende dag ook zonder zorgen naar het werk. Het financieel surplus blijft volledig in uw eigen zakken.

Vandaag zijn het vooral Aziatische modellen die de functie aanbieden, maar de Europese merken zijn erop gebrand die achterstand in te halen. Volkswagen mikt op 2022 en de Mercedes EQS voorziet reeds een bidirectionele laadmogelijkheid. BMW werkt ook aan een testproject voor z’n EV-modellen. Informeer dus zeker of het ook bij uw wagen vandaag mogelijk is!